söndag 13 juni 2010

Gymnasie- och Komvuxutbildning i Borgholm

En gymnasiereform eller omstrukturering är på gång och programindelningar kommer att ändras. T.ex. kommer hotell och restaurangprogrammet att ändras till restaurang och livsmedel och hotell och turism. Det är klart att vi är intresserade av båda två linjerna, men Jenny Nyströmsskolan vill kanske ha båda två. Gymnasieförbundet äger frågan. Styrelsen har fattat beslut att både Jenny och Öland får ha båda programmen men vi måste göra något som sticker ut för att lyckas med Hotell o turism. Liknande samarbetet med Halltorp.

Komvux en viktig del för vårt Gymnasium eftersom man använder samma lärare och kan, så länge vi har tillräckligt med utbildningar, erbjuda heltidstjänster. Det handlar också om samutnyttjande av lokalerna.

På Komvux ges idag bl.a. en vårdutbildning för blivande undersköterskor. Vad jag har förstått ligger även denna i farozonen för nedläggning trots påtryckningar från socialchefen som vill ha denna kvar. Det är många av nuvarande personal inom omsorgen som saknar denna utbildning. Vi har dessutom en generationsväxling snart. Jag anser det helt ansvarslöst ta bort denna utbildning från Komvux!

Jag ställer därför frågan till Lisbeth Lennartsson, ordförande i kommunstyrelsen i Borgholms kommun inför nästa kommunfullmäktige:
Hur ser du på den ovan beskrivna situationen, vad har du vidtagit för åtgärder för att behålla och eventuellt utöka programmen på Gymnasieskolan i Borgholm samt vad är din uppfattning beträffande innehållet och utvecklingen av Komvux i Borgholm.

/Ilko Corkovic

Inga kommentarer: