torsdag 17 juni 2010

Satsningar för jobb och välfärd på södra Öland

Debattartikel införd i Ölandsbladet 100616:

Under de senaste fyra åren har 100 000 jobb försvunnit och 70 000 fler har hamnat i ett utanförskap i Sverige. Denna utveckling kan inte få fortsätta. Vi socialdemokraterna menar att det behöver tas flera krafttag för att skapa nya jobb och ökad tillväxt. På södra Öland menar vi socialdemokrater att det inte är acceptabelt att företagsklimatet tillhör landets åttio sämsta. Nya satsningar måste till för att hjälpa befintliga företag till utveckling och stimulera till ett ökat nyföretagande. Besöks- och jordbruksnäringarna måste ges bättre möjligheter att få växa. Ungdomar måste särskilt prioriteras genom bland annat fler sommarjobb, praktikplatser och lärlingsprogram. Med en socialdemokratisk ledd regering skapas nya jobb bland annat genom sänkt arbetsgivaravgift för småföretagare, rot-avdraget utvidgas till att även omfatta flerfamiljshus och viktiga investeringar i fler utbildningsplatser görs för att motverka den arbetskraftsbrist som finns inom vissa yrken lågkonjunkturen till trots.

Extra satsningar behövs också inom välfärdssektorn där ca 25 000 jobb har försvunnit i kommuner och landsting bara under det senaste året. Därför vill en socialdemokratisk ledd regering satsa 12 miljarder kronor ytterligare på vård, skola och omsorg. Det ger förutsättningar för att både rädda kvar jobb och öka kvalitén inom välfärdssektorn. För Mörbylångas del skulle det innebära fler jobb genom ett ekonomiskt tillskott på ca 9 miljoner kronor som vi kan använda där det behövs som bäst. Det ger oss möjlighet att hålla god kvalitet i både skola och barnomsorgen på ett nära avstånd hemifrån, vilket vi anser är en viktig fråga för t.ex. invånare på sydöstra Öland. Dessutom kan vi säkra en utbyggnad av barnomsorgsplatser där behoven finns, exempelvis på obekväma arbetstider med sk. nattis. Vi kan skapa bättre förutsättningar för den öländska idrotten genom en satsning på en konstgräsplan i Färjestaden. De extra resurserna ger oss även möjlighet att utveckla vår äldreomsorg genom en satsning på Alungården med omvårdnadsplatser, sk. särskilt boende. Vi vill också öka de äldres inflytande över beviljade insatser, mer satsningar på hemrehabilitering samt förbättra de äldres aktivitetsutbud inom hela kommunen.

En socialdemokratiskt ledd regering ger därtill kommuner ekonomiska morötter för att heltid ska bli en rättighet och deltid en möjlighet. Fler anställda inom vården, inom omsorgen för såväl våra yngsta invånare som våra äldre samt inom skolans värld ska kunna få gå upp i heltidstjänst. Vi kommer arbeta aktivt för att detta förverkligas i Mörbylånga kommun. Detta är dels en viktig rättvisefråga då många av de ofrivilligt deltidsanställda är kvinnor och dels ett viktigt led för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Det är en modern jobb- och välfärdspolitik som återigen kan göra Sverige till ett föregångsland och skapar förutsättningar för att hela södra Öland ska kunna utvecklas.

/Michael Granstedt

Inga kommentarer: