torsdag 12 augusti 2010

Alliansens bidragssverige

Kommunernas utbetalningar av socialbidrag (ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning) ökade till 8,8 miljarder kronor 2009. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2008. Utbetalningarna ökade i mer än 90 procent av landets kommuner. Borgholms kommun tillhör de kommuner som haft ökade utbetalningar av socialbidrag (ökning med 15 procent jämfört med 2008). Under de första fem månaderna i år har socialbidrag ökat med 17 procent i jämförelse med samma period 2009.

Regeringen har genom medvetna beslut gjort fler människor beroende av bidrag i Sverige. En halv miljon människor har lämnat a-kassan när regeringen kraftigt höjde avgifterna till a-kassan. Lågavlönade kvinnor fick den största avgiftshöjningarna. När arbetslösheten slog till stod många arbetslösa helt utan försörjning. Till socialkontoret går också en stor del av de många svårt sjuka som regeringen knuffat ut ur sjukförsäkringen. Det är tiotusentals som har utförsäkrats och utförsäkringarna fortsätter.

Detta drabbar inte bara enskilda människor och deras familjer. När socialbidragskostnaderna ökar i över 90 procent av landets kommuner drabbas också välfärden. De ökade socialbidragskostnaderna motsvarar 7 500 jobb i kommunerna per år.

Det behövs nu en ny politik i Sverige som på allvar angriper arbetslöshet och utanförskap! Ingen människa mår bra av att leva i utanförskap eller på socialbidrag. Sverige behöver investeringar i jobb och utbildningsmöjligheter och trygga försäkringar som fungerar när man behöver dem. Det är viktigare än ökade klyftor och fortsatta skattesänkningar på lånade pengar.

/Ilko Corkovic

Inga kommentarer: