lördag 21 augusti 2010

Det är möjligt...

Utvecklingen i Borgholms kommun måste vändas. Under alltför många år har vi tappat invånare, den kommunala ekonomin är svag och samverkan mellan näringslivet och kommunen kantas av brist på förtroende. Det är lika bra att vara ärlig med detta. Den negativa utvecklingen måste brytas. Vi måste skapa framtidstro i vår kommun. Det är inga andra än vi själva som kan åstadkomma detta. Även om vårt utgångsläge är bekymmersamt så är vi övertygade om att det är möjligt att vända utvecklingen. Det finns ändå ett antal starka plattformar vi kan utgå från:
  • Borgholm är en turistkommun. Turismen är den bransch i världen som växer mest. Detta borde ju vara en gigantisk möjlighet för en kommun som Borgholm. Vi vill använda den växande besöksnäringen som en hävstång för att öka tillväxten och sysselsättningen i vår kommun. Får vi förtroende att leda Borgholms kommun kommer vi att bjuda in företrädare för näringen och arbeta fram en gemensam och konkret plan för hur vi ska bli riktigt starkt som besöksmål i framtiden.
  • Borgholm är som stad väldigt mysig. Hit kommer folk för att handla och strosa. Men, vi måste ochskå lyssna på de besökare och Borgholmsbor som vittnar om att Borgholm har halkat efter som sommarstad. Utbudet av nöjen och shopping har minskat i förhållande till tidigare år vilket också märks ljumma sommarkvällar. Här måste kommunen ta sitt ansvar. Vi måste tillbaka till en postition där Borgholm finns på tio i topplistan när svenskarna rankar heta sommarstäder. Då krävs det återigen ett handlsag mellan kommunen och näringslivet. Framtid Borgholm är ett steg i rätt riktning men mer måste till.
  • Grunden för Borgholms framtid finns med stor sannolikhet i våra små och medelstora företag. Många av  dem är elektriker, handlare, snikcare eller rörmokare. De utgör själva basen i den privata sysselsättningen i kommunen. Mot den bakgrunden måste vi göra allt som vi kan för att möjliggöra att dessa företag går bra och kanske kan anställa ytterligare en person.
  • Vi måste ha ett attraktivare utbud av fritidsaktiviteter för våra ungdomar. I ett tiotal år har vi nu diksuterat konstgräsplan eller bollhall. Fortfarande har det inte hänt något. Om vi vill ta våra ungdomar på allvar kan vi inte dra en fråga av det här slaget i långbänk. Att det finns ett hyggligt utbud av fritidsaktiviteter är ju inte bara en fråga för de egna kommuninvånarna utan också en fråga som kan avgöra inflyttning. Vem vill flytta till en kommun med ett magert utbud av fritidsaktiviteter?
Vi måste vända utvecklingen i Borgholms kommun. Gör vi inte det hamnar vi snart i en negativ spiral där befolkningsminskningen kompenseras med besparingar som i sin tur leder till ytterligare befolkningsminskning. Vi är medvetna om att det är en tuff utmaning men vi är övertygade om att det är möjligt.

Jag är beredd att leda Borgholms kommun de kommande fyra åren. Uppdraget är då tydligt, att bryta den negativa utvecklingen. En förutsättning för att klara detta är en samsyn mellan kommuninvånare, politik och näringsliv. Vi måste helt enkelt sätta oss i samma båt och ro åt samma håll!

/Ilko Corkovic

Inga kommentarer: