tisdag 24 augusti 2010

Sanningen om ROT

De ledande moderata politikerna på Öland påstår i sin insändare i Ölandsbladet den 19 augusti att vi socialdemokrater vill avskaffa ROT – avdraget vilket är inte sant. Vad deras felaktiga information grundas i överlåter vi till dig att bedöma. Okunskap eller avsikt att manipulera våra medborgare/väljare?

Sanningen om ROT är att vi socialdemokrater vill förbättra avdraget genom att utvidga det ytterligare. Vi behåller den nuvarande grundkonstruktionen samtidigt som vi vill införa en extra klimatbonus för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar. Förutsättningen är att renoveringen leder till minst 30 procent i minskad energianvändning.

Enligt det rödgröna förslaget tillförs 1,5 miljarder kronor från den 1 juli 2011 och 2,5 miljarder kronor 2012 för en utvidgning av ROT-avdrag regeringen infört och dessutom en stor satsning på att totalrenovera flerfamiljshus i miljonprogrammen. Detta bedöms skapa omkring 15 000 nya jobb.

Vi socialdemokrater föreslår även inrättandet av Skol -ROT. Detta gör vi för att möta det mycket stora upprustningsbehov som finns på många skolor runtom i landet. Det finns ett gyllene tillfälle att sätta igång och tidigarelägga renoveringsprojekt som både skapar nya jobb, leder till bättre arbetsmiljö för lärare och elever och minskar energianvändningen i våra skolor. Det är en aktiv och klimatsmart jobbpolitik för ett modernt land som Sverige.

Exempelvis Slottsskolan i Borgholm står inför en nödvändig och omfattande renovering 2011-2012 (drygt 50 miljoner). Avdraget ger skolorna maximalt 50 procent av arbetskostnaderna tillbaka. Alla skolor ska ha samma förutsättningar att få del av stödet. Det rödgröna regeringsalternativet avsätter 200 miljoner för skol-ROT 2011 och 400 miljoner 2012. En vinstlott för många kommuner och Borgholm i synnerhet med tanke på den planerade renoveringen av Slottsskolan.
 
/Ilko Corkovic & Michael Granstedt

Inga kommentarer: